Selecteer een pagina

Woonhuis en Bed & Breakfast

WINNAAR DAYLIGHT AWARD 2018

Soort project: Kleiner dan 1000 m2

Projectomschrijving
Venster op de binnenstad Een eigen woonhuis bouwen is doorgaans een unieke kans, zeker wanneer het gaat om nieuwbouw aan een historische gracht in Delft. Met een berg aan idee├źn en wensen zijn we gestart met een bijzondere ontwikkeling die, achteraf gezien, het meeste weg heeft van een DBFMO project. Het samenbrengen van alle verantwoordelijkheden, rollen en taken binnen het project heeft voor ons geleid tot een woonhuis dat ruim binnen budget en in een korte periode is gerealiseerd met hoge kwaliteit in ruimte, materiaalgebruik en daglichttoetreding. En wat komt daar allemaal bij kijken: het realiseren van een nieuwe woning in een oude stad gebeurt doorgaans volgens strikte regels. We hebben ons daarbij ook een groot aantal vragen gesteld, namelijk: Hoe om te gaan met de privacy naar alle omwonenden die op relatief korte afstand staan? Hoe krijg je daglicht in de ruimten waar dat nodig is zonder dat dit ten kosten gaat van de privacy? Hoe kunnen we de binnenstad uit onze woonkamer ervaren? Hoe maken we prettige ruimten in het huis? Door creatieve oplossingen te bedenken heeft deze ontwikkeling een positieve impact gehad voor zowel ons eigen genot als voor het woongenot van alle omwonenden.

Daglichtambitie
Inventief ontwerpen
Door alle aspecten van het ontwerp en bouwproces in eigen hand te nemen ontstond de grootst mogelijke controle op het eindresultaat. Een massiefholzbouwsysteem maakt het eenvoudig om bijzondere daglichtopeningen te maken in het Nederlandse klimaat. Er is met hout naemlijk geen sprake van een koudebrug. De grote loftachtige woonruimte, die uit twee niveaus bestaat, heeft een groot venster op de binnenstad van Delft. Die schuifpui kan geopend worden waardoor de binnenruimte naadloos aansluit op het terras. Een 5-tal grote koepels, die bestaan uit conisch op elkaar gestapelde houten ringen, zorgt voor daglicht tot diep in de ruimte. Door ze naar het noorden te kantelen profiteren we van het daglicht zonder de directe zoninstraling en dus opwarming.

Juryrapport
Op een terrein in het midden van een bouwblok kreeg architect Paul Ketelaars van Vakwerk Architecten de kans om zijn eigen woning te ontwerpen. Om tegemoet te komen aan de wensen van de omwonenden, die voorheen niet op een andere woning uitkeken, en ook de

eigen privacy te waarborgen, ontwierp Ketelaars een woning die zich eigenlijk alleen naar zijn eigen tuin opent en naar de andere zijden nagenoeg gesloten is. Om toch veel daglicht binnen te brengen, is de hoge woonkamer voorzien van vijf ronde daklichten die richting het noorden zijn gekanteld om teveel directe zoninstraling en dus opwarming te vermijden.

Om geen hele lange heipalen te hoeven toepassen is de woning ontworpen als een soort woonboot die in het grondwater drijft. De grote kelder die uit dat concept ontstond is gebruikt om de slaapkamers in onder te brengen. De grote ruimte daarboven is voorzien van een hoogteverschil, zodat vanaf twee niveaus uitgekeken wordt op de eigen tuin en de oude stad van Delft erachter. De massief houten constructie van de woning, die onbehandeld is gelaten, geeft de woning een heel eigen karakter en maakte de constructie van de daklichten een stuk eenvoudiger. Die daklichten zijn daarbij geen simpele gaten, maar hebben een diepte, vormen een ruimte, en vangen daardoor echt het licht.

De winnaar in de categorie <1000 m2 is het Woonhuis met Bed & Breakfast van Vakwerk Architecten. In een uitdagende context, middenin een bouwblok in de Delftse binnenstad, heeft het architectenbureau een zeer passende oplossing gevonden, die het huis een hoge en unieke ruimtelijke kwaliteit geeft, en die zeer vakkundig is gedetailleerd. Het ontwerp laat zien dat het niet altijd nodig is om rondom ramen en uitzicht te hebben om toch volop daglicht binnen te krijgen.

Projectinformatie

Opleverdatum: mei 2017
Architectenbureau: vakwerk architecten
Betrokken adviseurs: epos
Fotografie: Leon van der Velden