Selecteer een pagina

Westraven

Winnaar DA 2008

Soort project: Groter of gelijk aan 1000 m2

Juryrapport
Tijdens de tweede jurybijeenkomst bleek snel dat er één project bij alle juryleden favoriet was:  Westraven in Utrecht. Het project scoort op alle beoordelingscriteria bijzonder goed. Dit kantoorgebouw van Rijkswaterstaat, op een locatie ingeklemd tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de kruising van de rijkswegen A2 en A12 in Utrecht, stak bij nader inzien met kop en schouders uit boven de vier andere genomineerde projecten. Volgens het oordeel van de jury heeft Westraven, door bewust gebruik te maken van daglicht en het focus op het uitzicht, een metamorfose ondergaan van een sick building tot een helder, transparant,

state of the art kantorencomplex dat een voorbeeldfunctie vervult op elk gebied. Dit project is lichttechnisch volkomen in balans. De verlichtingssystemen van Westraven zijn even geavanceerd als kostbaar (uitzonderlijk in een overheidsgebouw). Het kunstlicht is volledig op het daglichtaanbod afgestemd en individueel bedienbaar (zowel qua hoeveelheid als qua kleurtemperatuur) wat een positief effect heeft op het energieverbruik van het gebouw en het welbevinden van de gebruikers. Bijzonder ook is de getransformeerde hoogbouw van 24 verdiepingen, waar gebruikers het klimaat op hun werkplek op allerlei manieren kunnen beïnvloeden, waaronder: te openen geveldelen, zon- en lichtregulering, kunstlicht. Door deze integrale oplossingen voor de klimatologische problemen is een sick building omgevormd tot een healthy building.

Bij de renovatie is voor het gebouw een tweede huidfacade ontwikkeld die voor ruim 7000 vierkante meter bestaat uit stroken zwart, teflon gecoat glasvezeldoek afgewisseld door stroken glas op zit- /ooghoogte. De tweede huid van glasvezeldoek werkt ook als zonwering waarbij de kleur, de draaddikte en de maaswijdte van het doek dusdanig zijn samengesteld dat het uitzicht uit de toren behouden blijft. Uit het feit dat verschillende geveloriëntaties verschillend zijn behandeld en ook uit de detaillering van de gevels en daken blijkt een goede balans tussen zon- en licht doorlaten versus weren. Diverse innovaties (ETFE daken en gevels, kassendoek, tweede-huidscreen) zijn ingezet om deze architectuur mogelijk te maken. Dat de opdrachtgever hier in mee is gegaan, is bewonderswaardig. Niet alleen bouwkostenbewust, maar juist ook exploitatiekostenbewust ontwerpen heeft een belangrijke rol gespeeld.

 

Projectinformatie
Plaats project: Utrecht
Opleverdatum: september 2007
Architectenbureau: Architectenbureau Cepezed
Projectarchitect: Jan Pesman / Ronald Schleurholts
Fotografie: Jannes Linders, Corné Bastiaans