Selecteer een pagina

Villa Ijsselzig

Nominatie DA 2018

Soort project: Kleiner dan 1000 m2

Projectomschrijving
Aan de dijk van de Hollandse IJssel hebben we een woning gerealiseerd die uitkijkt over het water. De IJsselzijde is transparant gehouden om het zicht te maximaliseren, de dijkzijde heeft een meer ingetogen, gesloten karakter om privacy te waarborgen. De woning voegt zich in de bebouwing van de dijkwoningen wat betreft vormentaal maar krijgt een eigentijds karakter met strakke detaillering. Hierbij is gekozen voor warme kleuren en materialen in dezelfde tinten: een roodbruine bakstenen gevel en koperen dak. Het geheel gaat zo als éen volume werken. De binnenkant is in contrast hiermee erg licht gehouden. Het interieur werd ontworpen in samenwerking met bureau NEST. Een houten kern organiseert de ruimten intern en omvat de trappen, bergingen en andere facilitaire zaken. De rest van de plattegrond op de begane grond kan daardoor vrij benut worden. De woon- en slaapvertrekken liggen allen aan de IJsselzijde, de ondersteunende ruimten zijn aan de dijkzijde georganiseerd. Op de verdieping hebben alle slaapkamers zicht op de IJssel.

Daglichtambitie
De IJsselzijde met de woonvertrekken is zo transparant mogelijk gehouden om zicht en lichttoetreding te maximaliseren. Om ook daglicht in de ruimten te krijgen aan de meer gesloten zuidzijde zonder privacy te verliezen, hebben we een lichthapper geïntroduceerd die strijklicht binnen brengt. Door een vide dringt dit licht in het hart van de woning ook door naar de woonvertrekken. Door de oriëntatie en plaatsing van de gevelopeningen doet het gebouw mee in de energiehuishouding: aan de open noordzijde komt wel veel licht maar geen zon binnen. De meer gesloten kant is de zuidkant en de warmteopbouw wordt hier beperkt.

Juryrapport
Om veel daglicht binnen te halen openen villa’s zich meestal richting het oosten, zuiden en westen en sluiten ze zich richting het noorden. De situering van deze villa stelde de architect wat dat betreft voor een opgave. Want precies op het oosten, zuiden en westen kijkt deze villa uit op andere woningen en wensten de opdrachtgevers de woning voor hun privacy geslotener te houden, terwijl het op het noorden vrij uitkijkt over de slingerende Hollandse IJssel.

De oplossing die EVA vond is even doeltreffend als origineel. In de nok van de woning zijn grote openingen gemaakt die het zuiderlicht vangen en de woning inbrengen. Zo is er volop daglicht, maar geen inkijk. Via de hoge hal valt het zuiderlicht helemaal tot in de woonkamer. En ook de badkamer kon voorzien worden van grote ramen, zonder ooit bang te hoeven zijn voor onwelkome blikken.

Het grote houten meubel, dat als privacyscherm werkt tussen de entree en de woonkamer, en veel anders losse elementen een plek geeft, is ontworpen door NEST.

Projectinformatie

Opleverdatum: september 2016
Architectenbureau: EVA architecten, NEST (interieur)
Fotografie: Sebastian van Damme