Selecteer een pagina

Quay House

Nominatie DDA 2020
Soort project: Kleiner dan 1000 m2

Projectomschrijving
Op een van de zelfbouwkavels aan de Nico Jessekade op IJburg, Amsterdam ontwierp studio PROTOTYPE een ingetogen kadewoning.
Centraal in het huis is een samenspel van massa en leegte gecreëerd. De leegte is vormgegeven als een hoge sacrale ruimte welke zorgt voor verbinding en interactie tussen de verschillende niveaus en ruimten van het huis. De massa organiseert de woning in een voor- en achterhuis, waarbij de trap de verschillende vertrekken aan elkaar rijgt.
De spanning tussen de massa van de trap en de lichte vide is duidelijk voelbaar door het dramatische lichtinval. Gekozen is voor een ingetogen palet aan kleuren & materialen, die aansluiten op het basismateriaal beton. Door synergie in kleur & textuur van gekozen materialen en afwerking, ontstaat een serene sfeer.

Daglichtambitie

Voor de woning was de ambitie gesteld om vanuit de leefruimte van twee zijden daglicht te ervaren. Enerzijds door grote panoramavensters die, grenzend aan de buitenruimte, een overweldigend lichtspel en uitzicht geven, anderzijds door het intieme licht dat onderdeel is van de vide. Dit tezamen zorgt voor een bijzondere daglichtervaring.
De smalle daglichtstrook boven de centrale vide creëert een bijzonder lichtspel en zorgt hierbij voor een moment waarin de dag afleesbaar is, door de bijzondere licht- en schaduweffecten. Het dramatische effect van lichtinval creëert een moment van verstilling en bezinning in het hart van het huis.

Juryrapport
Het vanuit vele richtingen toetredende daglicht vormt een theatraal geheel in combinatie met de betonnen architectuur, met een door de dag heen veranderend dramatisch schouwspel. De foto’s van de submissie tonen majestueuze en steeds nieuwe perspectieven op spannende licht- en schaduw-effecten, welke schuil gaan achter een voorgevel die verrassend beperkte afmetingen lijkt te hebben. De jury kijkt er naar uit deze voorstelling in levende lijve te zien.

 

 

 

 

Projectinformatie
Plaats project: Amsterdam
Opleverdatum: juli 2018
Architectenbureau: studio PROTOTYPE
Betrokken adviseurs: n.v.t.
Fotografie: Jeroen Musch