Selecteer een pagina

Ontvangstgebouw Schoolkerk Garmerwolde

Nominatie DDA 2020
Soort project: Kleiner dan 1000 m2

Projectomschrijving
In het gehucht Garmerwolde, op minder dan 10 kilometer afstand van de Groninger Martinitoren, staat een dertiende-eeuwse kerk met een vrijstaande klokkentoren. In de toren ontwierp MX13 een museale route die deel uitmaakt van een educatief project van de Stichting Oude Groninger Kerken i.s.m. Museum Catharijneconvent onder de titel Feest! Weet wat je viert. Via een expositie kan basisschooljeugd kennismaken met de achtergronden van religieuze tradities.
Op het kerkterrein ontwierp MX13 ook een ontvangstgebouw met horecafaciliteiten dat buiten de openingstijden van de expositie gebruikt kan worden voor rouw- en trouwactiviteiten. Zowel de architectuur als de inrichting dragen bij aan een lichtvoetige maar tegelijk ingetogen atmosfeer. Het gebouw is zorgvuldig gedetailleerd zonder dat er een stijve of museale sfeer ontstaat. In- en exterieur zijn in balans en zorgen samen voor een prettige en gastvrije verblijfsruimte.
Het langgerekte gebouw is aan drie zijden bekleed met zwart hout. De vierde zijde, de noordgevel, wordt gevormd door een brede glazen pui die de binnenruimte via het terras visueel betrekt bij het aangrenzende dorpskerkhof. Juist door het gebouw op deze locatie te realiseren wordt de relatie tussen leven en dood op een vanzelfsprekende manier invoelbaar gemaakt.

Daglichtambitie

De stevige houten spanten van de dakconstructie geven het interieur een zekere monumentaliteit en zorgen door middel van een dakoverstek voor verbinding tussen binnen en buiten. Doordat de spanten bekleed zijn ontstaan er een soort ‘lichtkamertjes’ met elk een eigen daklicht. Van daaruit kan het daglicht direct en indirect naar binnen stromen. Door de hoge reflectiewaarde van de witte spanten konden de daklichten relatief klein zijn. Er is zodoende nauwelijks sprake van opwarming terwijl het interieur wel geniet van (zon)licht uit het zuiden. Deze dakconstructie maakt dat het gebouw ondanks de tamelijk gesloten vorm verrassend licht en helder oogt.

Juryrapport
Door innovatieve oplossingen, waarbij constructie, materiaalgebruik, en lichttoetreding integraal zijn ontworpen, is een heldere ruimte met verrassend spannend licht gecreeerd. Het gebouw verbindt qua locatie, uitzicht, en atmosfeer leven en dood op een natuurlijke, lichte, en open manier. De jury wordt graag ontvangen in de bijzonder geconstrueerde “lichtkamertjes” om hun effect van dichtbij te zien.

 

 

 

 

Projectinformatie
Plaats project: Garmerwolde
Opleverdatum: februari 2020
Architectenbureau: MX13
Betrokken adviseurs: Interne Zaken (interieur) & buroLicht (lichtplan)
Fotografie: Peter de Kan & MX13