Selecteer een pagina

Musis Sacrum

Nominatie DA 2018

Soort project: Groter dan 1000 m2

Projectomschrijving
vD-K heeft het bestaande introverte complex getransformeerd tot een transparant ‘Muzikaal Ensemble’, waar het ervaren en ten gehore brengen van muziek in een aantrekkelijk groene parkomgeving centraal staat. De nieuwbouw is vormgegeven als een alzijdig paviljoen in het park dat het bestaande Musismonument op respectvolle wijze aanvult en als zodanig in het parklandschap is opgenomen. De nieuwe uitbreiding is een compact volume met een excellente multifunctionele Parkzaal en een efficiente logistiek. De kracht van het vernieuwde Musis zit ‘m erin dat alle nieuwe toegevoegde publieke ruimtes zich direct verhouden tot het park. Een deel van het programma is daarvoor ondergronds gebracht en verkrijgt daglicht en buitencontact middels een aantrekkelijke patio. De nieuwe muziekzaal kijkt via een tien meter hoge – te openen – glazen venster uit op het park, waardoor het groen een wezenlijk onderdeel vormt van de muzikale beleving.

Daglichtambitie
In de Parkzaal ervaar je welk seizoen het is, wat voor weer het is, en welk moment van de dag het is. De musici repetereren niet in een van daglicht afgesloten zaal, maar in helderheid en met de natuur op gezichtsafstand. Bij concerten ‘s avonds zal het publiek de overgang van dag naar nacht kunnen beleven. Bij zonsondergang verandert het beeld van het park tot een donker vlak waarin de aangelichte grote, oude eik in het park zichtbaar blijft en als surrealistisch decor fungeert voor het orkest.

Juryrapport
De nieuwe, multifunctionele concertzaal van het Musis Sacrum kijkt met een grote, deels te openen glazen wand uit over het Musispark in Arnhem. Deze glazen wand maakt het voor de bezoekers mogelijk om binnen het weer en daglicht buiten te ervaren, en om de zon te zien onder gaan. Maar zorgt er ook voor dat de muzikanten, in al die uren dat ze in de zaal repeteren, in het daglicht werken. Bij het Gelders Orkest, dat het Musis Sacrum als uitvalsbasis gebruikt, kan hetom tientallen muzikanten gaan. Bijzonder is dan ook nog dat de muzikanten op een zomerse dag, met de glazen wand open, de andere kant op kunnen spelen, richting het park.

Om de uitbreiding van het Musis Sacrum rondom een transparante uitstraling te kunnen geven, is een deel van het programma ondergronds gelegd, wat in de zandgrond van Arnhem minder kostbaar is als in de polder. Naast veel technische ruimtes en opslagruimtes, liggen ook de kantoren, kleedruimtes en artiestenfoyer in de kelder. Deze laatste ruimtes kijken met enorme glazen puien uit op een lange en begroeide patio, die vooral indirect daglicht binnenbrengt. Het is de kwaliteit van het daglicht die de jury uiteindelijk mist in dit project, in vergelijking met de andere nominaties, al is zij erg onder de indruk van de sfeervolle foyers, vormgeving van de concertzaal, de te openen glazen wand.

Projectinformatie

Opleverdatum: eind 2017
Architectenbureau: van Dongen Koschuch Architects and Planners
Betrokken adviseurs: Peutz, Theateradvies B.V.
Fotografie: Bart van Hoek