Selecteer een pagina

Landgoed LAB

Nominatie DA 2018

Soort project: Kleiner dan 1000 m2

Projectomschrijving
Het in stand houden van een moderne landgoed vergt inventiviteit en flexibiliteit. Naast werkelijke circulariteit zijn verbondenheid met de samenleving en het stedelijk leven essentieel. Het LandgoedLab is een spil in de organisatie hiervan. Het verbindt (op dit moment) middelbaar onderwijs, voedselvoorziening en regeneratie van de grond met elkaar. Het maakt de waarde van zorg voor onze omgeving op een vanzelfsprekende manier ervaarbaar. Een eenvoudige boerenschuur in het landschap doet iets met ons gemoed. Wat dat iets is weten we vaak niet. Het is een gevoel dat we ook niet hoeven te verklaren. Geborgen, ongecompliceerd, essentie, begin. Of verbondenheid door de eenvoud van een omsloten ruimte. Deze schuur van koppelt deze gevoelens aan de functionele eisen van het moderne landgoed. Houten spanten delen de binnenruimte in de lengte op in vier hoofdzones. De ruimte blijft echter als geheel te ervaren, terwijl de spanten de randvoorwaarden bepalen voor een mogelijke flexibele indeling in de toekomst. Alle afmetingen hebben een vaste verhouding tot elkaar: de Gulden Snede. Deze verhouding kom je overal tegen in de natuur. Objecten met deze verhouding als basis hebben een natuurlijke vanzelfsprekendheid die ruimte schept voor een diepere verbinding tussen object, mens en omgeving.

Daglichtambitie
Grote ramen geven uitzicht op de horizon, lage ramen richten je blik op de aarde en langwerpige dakramen verbinden je met de lucht. Hierdoor naar beneden stromend licht valt door de hoofddraagconstructie naar beneden: de tweedeling van de spanten maakt ruimte voor het licht. Zowel boven als beneden ontstaan zo plekken waar je je even alleen voelt en tegelijkertijd verbonden bent met het cyclische karakter van de natuur. De seizoenen, een wolk die voor de zon schuift, een plotselinge regenbui en een rode zonsondergang zijn onderdeel van het gebouw. Tijd, terugkerende veranderlijkheid, wordt één met de structuur van de schuur.

Juryrapport
De ruimtes die Border Architecture voor het LandgoedLAB heeft ontworpen zijn niet in een oogopslag te doorgronden. Pas als je je door de ruimtes beweegt ontvouwen deze zich voor je. Om de ruimtes flexibel te houden, zijn deze grotendeels open gehouden. De houten spanten zijn vervolgens verdubbelt en de smalle (wisselende) ruimtes die daartussen zijn ontstaan zijn gebruikt om daglicht op alle mogelijke manieren binnen te halen: van boven, van voren, van achteren, van onderen, direct, indirect al dan niet in combinatie met een gevarieerd uitzicht.

Het eindresultaat lijkt wel een museum voor daglicht. Alle kwaliteiten van daglicht zijn er te vinden. Naast elkaar. En de jury vindt dat geweldig, maar mist uiteindelijk wel de logica. Waarom komt het daglicht op het ene moment van de ene kant en op het andere moment van de andere kant? Dezelfde vraagtekens rijzen bij de verhouding tussen het gebouw en het landschap eromheen. Het uitzicht is op het ene moment ingekaderd richting de horizon en op het andere moment richting de lucht of de grond, maar het landschap reageert daar nog niet op. Daar zit nog veel potentie.

Projectinformatie

Opleverdatum: januari 2017
Architectenbureau: Border Architecture, Amsterdam
Projectarchitect: Henri Borduin
Betrokken adviseurs: Energie in Actie
Fotografie: Jeroen Musch