Selecteer een pagina

Kaap Skill

Soort project: Groter of gelijk aan 1000 m2

Juryrapport
De eerste indruk die Kaap Skil van Mecanoo maakt volgens de jury, is hoe fantastisch het gebouw in het dorpje staat. Het schikt zich naar zijn omgeving ondanks dat het zowat vier keer de maat heeft van de omliggende huisjes. In de ogen van de jury gaat het bij Kaap Skil om volstrekte pretentieloosheid. Het hele gebouw probeert nergens iets anders te zijn dan het is: een museum van jutters en zeelui. Het daglicht in het gebouw is volgens de jury het resultaat van zich goed kunnen voegen in het dorpje.

Van buiten lijkt het een gesloten gebouw, van binnen kijk je dwars door het gebouw heen. Door de transparante lattenstructuur is het weer bijna voelbaar. Zon, wolken, onweer en regen: buiten komt binnen als beleving en emotie en dat is een kernkwaliteit voor een gebouw met de Waddenzee op een steenworp afstand. Op een eiland als Texel moet de bezoeker de elementen kunnen ervaren: ze vormden en vormen het eiland en door de vormgeving van de gevel is een permanente connectie met de elementen verzekerd. De collectie vraagt eveneens om een daglichtmuseum en waar dat niet kan bijvoorbeeld de enorme maquette in het ondergrondse deel is het ook volledig weggelaten. Die consequente ontwerphouding maakt het gebouw krachtig.

Door zijn pretentieloosheid en transparantie dwars door het hele gebouw heen, maar ook door de manier waarop Mecanoo de ruige lattenstructuur aan de gevel toch wist te benutten als een subtiele ‘voile’ die het daglicht filtert en verzacht zonder uit het oog te verliezen dat een Juttersmuseum op een eiland een ongecompliceerde, maar goed doordachte architectuur vraagt, kwam de jury tot de slotsom dat dit gebouw, winnaar is van de Daylight Award 2012 in de categorie utiliteit.

.

Projectinformatie
Oplevering: juli 2011
Bureau: Mecanoo architecten
Architect: Francesco Veenstra
Fotografie: Christian Richters