Selecteer een pagina

Hotel Jakarta

Nominatie DA 2018

Soort project: Groter dan 1000 m2

Projectomschrijving
Met het plan Hotel JAKARTA, ontworpen door SeARCH, heeft WestCord Hotels de tender gewonnen die door de gemeente Amsterdam is uitgeschreven voor de ontwikkeling van een hotel op de Kop van Java-eiland. Vanwege de prominente locatie, heeft de gemeenteraad voor deze locatie naar een uniek hotelconcept gezocht. Niet alleen de architectuur was hierin leidend, maar ook de publieke invulling en duurzaamheid. Hotel Jakarta is BREEAM Excellent **** gecertificeerd; het is een energieneutraal gebouw met 200 luxe houten prefab hotelkamers en een skybar die allemaal een betoverend uitzicht hebben over het IJ. SeARCH heeft de unieke prefab units ontwikkeld waardoor alle kamers in minder dan drie weken tijd on site geplaatst konden worden. Het hotel heeft transparante glazen gevels en een 30 meter hoge houten hoofddraagstructuur. Balken, kolommen, plafonds en kozijnen zijn in naturel hout met FSC of PEFC keurmerk uitgevoerd. De gekozen duurzame materialen zijn van dusdanige kwaliteit dat de meeste wanden en plafonds onafgewerkt blijven waardoor het massieve houtbouwsysteem zichtbaar blijft. Er is
nagenoeg geen gebruik gemaakt van afbouwmaterialen die een korte levensduur hebben of niet recyclebaar zijn, bijna alle elementen kunnen hergebruikt worden door demontage. Naast het duurzaam casco van het hotel, zijn vele energiebesparende maatregelen gehanteerd zoals het opvangen van regenwater voor het besproeien van de binnentuin. Via pv-panelen in de gevel en het dak van het atrium wordt er zonne-energie opgevangen en omgezet in elektriciteit voor de verwarming van het douchewater. De koeling en verwarming van het hotel zelf gebeurt middels een warmte- en koudeopslagsysteem. Het 4 sterren hotel symboliseert de historische maritieme connectie tussen Amsterdam en Azië. En is ontworpen als een publiek gebouw met een doorgang naar de publieke voorzieningen als een wellness en zwembad, een ”pasar” met allerlei horeca en culturele activiteiten voor de nieuwsgierige wereldreiziger, maar ook voor de buurtbewoners en andere Amsterdammers. De grote publieke subtropische binnentuin is door de transparantie van het gebouw een verlengstuk van de serie binnentuinen op Java-eiland. Deze subtropische tuin wordt in samenwerking met De Hortus ontworpen en onderhouden. Het Tropenmuseum helpt ons met de culturele programmering.

Daglichtambitie
Daglicht is van in het begin een van de belangrijkste uitgangspunten in het ontwerp van Hotel Jakarta geweest; juist omdat de Amsterdamse luchten nat en grijs kunnen zijn, wilden we zoveel mogelijk natuurlijk licht binnenlaten en het uitzicht maximaliseren. De tip van het hotel is volledig transparant, zo heeft de skybar in de punt op de achtste verdieping een uitzicht van 180 ° over het IJ en de stad. Dankzij de grote plafondhoogte van de gehele begane grond, treedt het daglicht maximaal binnen en wordt de plint met het restaurant, de spa en de binnentuin natuurlijk verlicht. Het atrium heeft een glazen dak met geïntegreerde PV-cellen die gedurende de gehele dag een schaduwspel creëren op de wanden van de galerijen en de technische en duurzame details voor iedereen zichtbaar maken. Alle hotelkamers hebben een eigen balkon met uitzicht op het IJ, dat voortdurend van kleur verandert; kortom de ideale plek om de typische Nederlandse luchten te ervaren. In de zuid- en oostgevel zijn meer dan 700m2 zonnepanelen verwerkt, waardoor ook het licht in zijn meest technische aspect is geïntegreerd. “En hoewel SeARCH niet zo vaak abstracte gebouwen ontwerpt, is de reflectie in het water van de scherpe façade van Hotel Jakarta best mooi.”

Juryrapport
Het hotel dat SeARCH op de kop van Java-eiland heeft ontworpen, eindigt in een scherpe, (triple) glazen punt richting het westen. Die vorm heeft het bureau ontleent aan de stedenbouwkundige envelop, en is benut om in die scherpe punt een serie van exclusieve suites onder te brengen. Maar zowel in de plint als op de bovenste twee verdiepingen loopt de publieke ruimte ook door tot in de punt. Een geweldige plek om de zonsondergang mee te maken, benadrukt architect Bjarne Mastenbroek. In de skybar heeft het hotel ook nog eens een glazen dak, zodat die ruimte bij zonnig weer een soort ‘daglichtdouche’ vormt.

Terwijl van de Wilhelminapier in Rotterdam de schepen naar New York vertrokken, vertrokken vanaf Java-eiland de schepen naar Jakarta. Als Rotterdam op die plek nu Hotel New York heeft, dan moet Amsterdam op deze plek het Jakarta Hotel krijgen. Met dat idee – uitgewerkt in een zeer duurzaam hotel met een bijna volledig houten draagconstructie – won SeARCH de prijsvraag, en dit voorjaar opende het hotel zijn deuren. In het atrium is in samenwerking met de Hortus Amsterdam een kleine Javaanse jungle gerealiseerd. Daaromheen liggen allerlei voorzieningen, die ook door de buurt te gebruiken zijn, zoals een bakkerswinkel, een zwembad, een sauna, plus natuurlijk het café/restaurant.

De hotelkamers zelf zijn volledig geprefabriceerd, hebben een houten draagconstructie en verbruiken zeer weinig energie. Door de glazen gevels iets terug te leggen, ontstond er ruimte voor balkons, en kon direct zonlicht buiten gehouden worden. Als extra windscherm heeft iedere kamer ook nog een groot PV-paneel, dat eraan bijdraagt dat het hotel op jaarbasis energieneutraal is.

Op veel vlakken een grote prestatie dit hotel, vindt de jury, maar naast het door de beplanting gefilterde daglicht onderin het atrium, werd de bijzondere kwaliteit die daglicht ook kan hebben gemist. Het is vooral veel daglicht, en nog meer uitzicht.

Projectinformatie

Opleverdatum: mei 2018
Architectenbureau: SeARCH, Amsterdam
Betrokken adviseurs: Viabizzuno, DGMR, PBT, Arcadis
Fotografie: SeARCH, WestCord