Selecteer een pagina

Het Park Paviljoen

Nominatie DDA 2020
Soort project: Groter of gelijk aan 1000 m2

Projectomschrijving
Het nieuwe Park Paviljoen van Het Nationale Park De Hoge Veluwe opende in de zomer van 2019 zijn deuren. Architectencombinatie De Zwarte Hond/Monadnock heeft het gebouw ontworpen als een vanzelfsprekend onderdeel van het landschap en de parkervaring. Dat is niet alleen terug te zien aan de buitenkant, maar ook in het interieur. De samenwerking met licht- en interieurontwerpers (respectievelijk Beersnielsen en Vos Interieur en Piet Hein Eek) was essentieel.
Het Park Paviljoen ligt op een open plek in het hart van het park en doet denken aan een landhuis. Het nieuwe gebouw is een markant oriëntatiepunt midden in het bos en vormt de uitvalsbasis voor een dagje Hoge Veluwe. In het paviljoen zijn een restaurant, een parkwinkel en educatie- en ontvangstruimten gehuisvest. Het gebouw biedt bezoekers een gastvrij onthaal en voegt dankzij het verrassende interieur een belevenis toe aan het Park. Als bezoekers de hoge ruimte met gebogen wanden binnentreden is de verrassing groot.

Daglichtambitie

Vanwege de nagestreefde verbondenheid met het landschap is daglicht nadrukkelijk geïntegreerd in het architectonisch ontwerp. De glazen gevel laat binnen en buiten naadloos in elkaar overlopen, terwijl de zigzagvorm tegelijkertijd intieme nissen creëert vanwaar bezoekers de buitenwereld kunnen observeren. Een groot aantal daklichten brengt het licht diep het gebouw in en zorgt op de verdieping voor mooi verlichte plekken onder het beeldbepalende grote ‘landhuis‘-dak.
Een bijzonder element wordt gevormd door de door Beersnielsen ontwikkelde lichtinstallatie met negen kroonluchters. Deze is gebaseerd op een algoritme van de zon die door de bladeren schijnt. De schaduwpatronen trekken de natuur het gebouw in.

Juryrapport
Daglicht komt diep in dit gebouw door de vele “lichthappers” en glazen gevel, en zorgt voor een mooie lichtverdeling met bijzondere “lichtzones” en intieme nissen waar de natuur erbuiten geobserveerd kan worden. Daarnaast is de integratie met het kunstlicht, een biofylische installatie, op zeer innovatieve wijze en passend bij de locatie ontworpen. Als daglichtjury komen we graag zien hoe het licht hier de natuur buiten en binnen verbindt.

 

 

 

 

Projectinformatie
Plaats project: Otterlo
Opleverdatum: juni 2019
Architectenbureau: De Zwarte Hond en Monadnock
Betrokken adviseurs: BeersNielsen
Fotografie: Stijn Bollaert