Selecteer een pagina

Goede Doelen Loterijen

Nominatie DDA 2020
Soort project: Groter of gelijk aan 1000 m2

Projectomschrijving
De ruim 500 medewerkers van de Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en Bankgiro Loterij) waren verspreid over vijftien verschillende panden in en rond Amsterdam. Ze wilden graag met elkaar efficiënter in één bijzonder duurzaam gebouw gaan werken, een gebouw als een thuis. Benthem Crouwel Architects ontwierp de uitbreiding en renovatie van dit nieuwe pand: een duurzaam uitnodigend en open gebouw dat uitdraagt waar deze organisatie voor staat, een perfecte werkplek voor de medewerkers en een aanwinst voor de buurt. De medewerkers wilden het groen en de natuur van hun oude locaties mee nemen naar de Beethovenstraat, en het spectaculaire bladerdak van het nieuwe pand vervult deze wens. Het dak overspant het bestaande gebouw waardoor de oude patio is veranderd in een zonnig, mediterraan binnenplein als levendig hart van het gebouw. Het dak bestaat uit 6.800 opengevouwen bladeren van gepolijst aluminium die een bijzonder licht- en schaduwspel op de wanden en vloeren creëren. Beton uit de bestaande constructie is hergebruikt, en alle nieuw toegepaste materialen zijn getest op duurzaamheid. Het pand is daarnaast ook zeer ‘sociaal duurzaam’: een comfortabele en inspirerende werkplek als waar alle GDL medewerkers zich thuis voelen.

Daglichtambitie

Daglicht speelt een doorslaggevende rol in ontwerp en concept. Doordat het daglicht via het innovatieve bladerdak, net als in een echt bos, gefilterd en speels het gebouw binnen valt voelt het kantoorgebouw als een natuurlijke en aangename omgeving waar het aangenaam verblijven is. Kleur en sfeer van het licht veranderen gedurende de dag en met de seizoenen. Het dak, en dus het binnenstromende daglicht, zijn door de carrévorm van het gebouw overal en vanaf alle werkplekken te zien. Zo draagt het bijzondere dak bij aan de optimale beleving, werkcomfort, en ook aan de oriëntatie in het gebouw.

Juryrapport
Op de Beethovenstraat in Amsterdam is een mediterrane binnenruimte gecreeerd waarin door biofylisch ontwerpen een dynamisch veranderende lichttextuur speelt met de ruimte. Een enorme boomstructuur met gevouwen metalen bladeren bepaalt de visuele lichtbeleving, die steeds verandert door de omstandigheden buiten en vanaf alle werkplekken in het gebouw te zien is. De jury komt graag aangenaam verblijven in deze aanwinst voor de buurt.

 

 

 

 

Projectinformatie
Plaats project: Amsterdam
Opleverdatum: 2018
Architectenbureau: Benthem Crouwel Architecten
Betrokken adviseurs: D/Dock (interieur)
Fotografie: Jannes Linders