Selecteer een pagina

Forum Groningen

Nominatie DDA 2020
Soort project: Groter of gelijk aan 1000 m2

Projectomschrijving
Forum Groningen is een multifunctioneel gebouw, een cultureel ‘warenhuis’ vol boeken en beelden, met expositieruimtes, filmzalen en horeca. Het is de ‘huiskamer’ van de stad, een plek voor ontmoeting en debat. Op unieke wijze verenigt het gebouw culturele ervaringen rondom een publiek gestapeld landschap, dat eindigt in een plein op het dak.
Het Forum is geen bibliotheek, geen museum, geen bioscoop en geen zalencentrum. Het is een nieuwe publieke ruimte waarin de traditionele grenzen tussen deze culturele functies vervagen. Informatie wordt op een thematische manier aangeboden en overstijgt de uiteenlopende media.
Het Forum wordt gekenmerkt door een bijzondere centrale ruimte, een uniek atrium dat met zijn horizontale ‘tentakels’ het kloppend hart vormt van het gebouw. De vide is een ruimtelijke ‘interface’ die alle voorzieningen in het gebouw, zoals de bioscoop, de expo en het auditorium, aaneensmeedt en de uitwisseling van kennis en ideeën hoopt te katalyseren. Het Forum is een schakeling van gesloten ruimtes met beperkt daglicht die zijn gevat in een sequentie van open transparante pleinen.
Het Forum kan worden gezien als een gebouwde versie van Wikipedia, als ‘zoekmachine’. Het gebouw is zo ontworpen dat je eindeloos kunt ‘browsen’; je vindt meer dan je zoekt.

Daglichtambitie

Enorme glazen oppervlakken omsluiten het Atrium om het daglicht ten volle te benutten en bieden steeds wisselende perspectieven op de omringende stad. De interactie tussen zicht- en lichtbeleving is optimaal van begane grond tot aan het dak. Door gebruik te maken van driedubbele beglazing die zonwerend is, blijft de temperatuur constant en comfortabel. Louvres aan de binnenzijde zorgen voor lichtwering en hullen het Atrium nu en dan in een stemmige atmosfeer.
Daglicht is bepalend geweest op de expressieve vorm van het Forum, een serie doelgerichte sneden verankert het gebouw op de plek en zorgt ook voor lichtinval in de omringende openbare ruimte.

Juryrapport
Het centrale atrium vormt een transparant hart dat ruimtes met voorzieningen en beperkt daglicht centraal met elkaar verbindt. De gigantische glazen oppervlakken in de gevels zijn voorzien van zon- en lichtwering om daglicht optimaal toe te laten treden terwijl de temperatuur wordt gecontroleerd. Het atrium en dak bieden daarnaast een wijds uitzicht op de stad. De jury komt graag “browsen” in deze “gebouwde zoekmachine” om meer te vinden dan ze zoekt.

 

 

 

 

Projectinformatie
Plaats project: Groningen
Opleverdatum: december 2018
Architectenbureau: NL Architects
Betrokken adviseurs: deMunnikdeJongSteinhauser, Bob van der Klaauw
Fotografie: Marcel van der Burg