Selecteer een pagina

Buitenhuis

Nominatie DDA 2020
Soort project: Kleiner dan 1000 m2

Projectomschrijving
Zonlicht en uitzicht hebben veel invloed gekregen op een nieuw dijkhuis in het Groene Hart. Het vele daglicht binnen versterkt het gevoel onderdeel te zijn van het landschap: een ‘room-in-a-view’.
Een hoogleraar zocht jarenlang naar een plek waar hij optimaal kan wonen en werken. Kansrijke locaties analyseerde hij met Mirck Architecture. De zoektocht eindigt op een rustige dijk met subliem uitzicht.
Een grote open woonruimte ligt bovendijks aan het water. De woonwerkruimte op het zuidwesten gaat via een groot daklicht over in de woonkeuken op het noorden. De panoramische ruimte op het zuidwesten verandert in een inpandige serre gericht op het noorden.
De slaapkamer is afgezonderd, achter twee oude Chinese deuren. De intieme ruimte is via een schuifpui gericht op de ondergaande zon. Vanuit het bed geeft een panoramaraam zicht op het natuurgebied aan de overzijde van het water.
Buiten voegen ook de gebouwvorm en het gevelmateriaal – donkerbruin corten staal – zich naar het gevarieerde polderlandschap. Een helft van het huisvolume is weggewerkt in de dijk. Deze benedenverdieping van schoonbeton opent op meerdere plekken naar het landschap, de lucht en het licht.

Daglichtambitie

Het Buitenhuis wil de invloed van daglicht in architectuur vergroten. De waarde van daglicht is te ervaren in het gebouwde resultaat, terwijl de invloed van daglicht te ervaren is in het ontwerpproces. Architect Sander Mirck presenteert daarom beide op de tentoonstelling ‘Daylighthouse’, vorig jaar in Amsterdam en komend jaar in het Haarlem.
Verdieping in daglicht verbetert architectuur, stelt hij. Hiervoor is figuurlijke Verlichting nodig: meer uitwisseling met natuurkunde en biologie. In het Buitenhuis geeft de combinatie van veel uitzicht met veel daglicht het bijzondere gevoel onderdeel te zijn van het landschap. Tegelijkertijd zorgen allerlei actieve en passieve zonweringen voor het gewenste comfort.

Juryrapport
Veel verschillende daglichttoetredingen, panoramische uitzichten op het polderlandschap, en gedeeltelijke integratie in dat landschap maken van dit huis een echt buitenhuis. Het zicht op de continu veranderende lucht, de dynamiek van het licht en het landschap is bepalend onderdeel van de architectuur en het welzijn van de bewoner. De jury wil graag verlicht worden door de synthese van fysica, biologie en techniek in dit ontwerp.

 

 

 

 

Projectinformatie
Plaats project: Groene Hart
Opleverdatum: november 2019
Architectenbureau: Mirck Architecture
Betrokken adviseurs: Merosch
Fotografie: Katja Effting