Selecteer een pagina

 

 

Dutch Daylight Award 2020
De Dutch Daylight Award is een tweejaarlijkse kwaliteitsprijs die sinds 2008 in het leven is geroepen met als doel bijzondere daglicht architectuur te belonen en onder de aandacht te brengen, zodat dit een inspiratie kan vormen voor toekomstige bouwprojecten. De inschrijvingen voor de Dutch Daylight Award 2020 zijn inmiddels gesloten. Dit jaar hebben maar liefst 58 projecten zich ingeschreven. Afgelopen 23 september heeft de zevenkoppige jury bepaald welke projecten zijn genomineerd voor de shortlist.

 

Genomineerden Dutch Daylight Award 2020:

< 1.000 m2:
Quay House, Amsterdam IJburg, Studio Prototype
Ontvangstgebouw Schoolkerk, Garmerwolde, MX13
Buitenhuis, Groene Hart, Mirck Architecture

> 1.000 m2:
Stationsrenovatie Metro Oostlijn, Amsterdam, GROUP A
Busstation, Tilburg, architectenbureau cepezed
Forum, Groningen, NL Architects
Het Park Paviljoen, Otterlo, De Zwarte Hond en Monadnock
Goede Doelen Loterijen, Amsterdam, Benthem Crouwel Architects

 

Toelichting:
Quay House, Amsterdam: het vanuit vele richtingen toetredende daglicht vormt een theatraal geheel in combinatie met de betonnen architectuur, met een door de dag heen veranderend dramatisch schouwspel. De foto’s van de submissie tonen majestueuze en steeds nieuwe perspectieven op spannende licht- en schaduw-effecten, welke schuil gaan achter een voorgevel die verrassend beperkte afmetingen lijkt te hebben. De jury kijkt er naar uit deze voorstelling in levende lijve te zien.

Ontvangstgebouw Schoolkerk Garmerwolde: Door innovatieve oplossingen, waarbij constructie, materiaalgebruik, en lichttoetreding integraal zijn ontworpen, is een heldere ruimte met verrassend spannend licht gecreeerd. Het gebouw verbindt qua locatie, uitzicht, en atmosfeer leven en dood op een natuurlijke, lichte, en open manier. De jury wordt graag ontvangen in de bijzonder geconstrueerde “lichtkamertjes” om hun effect van dichtbij te zien.

Buitenhuis, Groene Hart: Veel verschillende daglichttoetredingen, panoramische uitzichten op het polderlandschap, en gedeeltelijke integratie in dat landschap maken van dit huis een echt buitenhuis. Het zicht op de continu veranderende lucht, de dynamiek van het licht en het landschap is bepalend onderdeel van de architectuur en het welzijn van de bewoner. De jury wil graag verlicht worden door de synthese van fysica, biologie en techniek in dit ontwerp.

Stationsrenovatie Metro Oostlijn, Amsterdam: Het openen van de stations door beton te vervangen door glas in vides, puien en liften laat daglicht diep in de stations toetreden en zorgt voor visuele bakens, zowel binnen als buiten. De integratie met kunstlicht is naadloos en zorgt voor een verdere ondersteuning van de navigatie en het gevoel van veiligheid van de bezoekers. Het eindresultaat oogt fris en verrassend vanzelfsprekend. De jury komt zich graag laten leiden door het licht tijdens een reisje langs deze metrostations.

Busstation Tilburg: De integratie van functionele en esthetische, simpele en ingewikkelde technische oplossingen, dag- en kunstlicht heeft geleid tot een prettige publieke ruimte die meedeint op het buitenlicht (van de dag en de nacht). Door slimme materiaaltoepassing is een luifel ontworpen die overdag een fris en schoon ogende, en ’s avonds een warme en veilige atmosfeer schept, met minimaal energieverbruik. De jury wil hier graag een stop met de bus maken om het licht- en schaduwspel en tijdelijk verblijf alhier te ervaren.

Forum Groningen: Het centrale atrium vormt een transparant hart dat ruimtes met voorzieningen en beperkt daglicht centraal met elkaar verbindt. De gigantische glazen oppervlakken in de gevels zijn voorzien van zon- en lichtwering om daglicht optimaal toe te laten treden terwijl de temperatuur wordt gecontroleerd. Het atrium en dak bieden daarnaast een wijds uitzicht op de stad. De jury komt graag “browsen” in deze “gebouwde zoekmachine” om meer te vinden dan ze zoekt.

Het Park Paviljoen, Otterlo: Daglicht komt diep in dit gebouw door de vele “lichthappers” en glazen gevel, en zorgt voor een mooie lichtverdeling met bijzondere “lichtzones” en intieme nissen waar de natuur erbuiten geobserveerd kan worden. Daarnaast is de integratie met het kunstlicht, een biofylische installatie, op zeer innovatieve wijze en passend bij de locatie ontworpen. Als daglichtjury komen we graag zien hoe het licht hier de natuur buiten en binnen verbindt.

De Goede Doelen Loterijen, Amsterdam: Op de Beethovenstraat in Amsterdam is een mediterrane binnenruimte gecreeerd waarin door biofylisch ontwerpen een dynamisch veranderende lichttextuur speelt met de ruimte. Een enorme boomstructuur met gevouwen metalen bladeren bepaalt de visuele lichtbeleving, die steeds verandert door de omstandigheden buiten en vanaf alle werkplekken in het gebouw te zien is. De jury komt graag aangenaam verblijven in deze aanwinst voor de buurt.

Jury
Net als in de afgelopen edities wordt de Dutch Daylight Award ook dit jaar weer in twee categorie├źn uitgereikt: gebouwen kleiner dan 1000 m2 en gebouwen groter dan 1000 m2. De jury bestaat deze editie wederom uit daglicht experts uit verschillende disciplines gelieerd aan daglicht en de bouwwereld. Juryvoorzitster is Sylvia Pont, Professor Light Design aan de TU Delft; zij zal met al haar wetenschappelijke kennis over (dag)licht de projecten beoordelen. Ze zal worden bijgestaan door Paul van Bergen (bouwfysicus en directeur DGMR). Van Bergen is inmiddels een vaste kracht in de jury en zal ook deze editie zijn kennis en kunde werpen over de ingezonden projecten. De jury wordt ondersteund door Siegrid Siderius met haar twintig jaar ervaring in architecturale lichtontwerp (SISI lichtontwerp).

Ook nemen architecten van de winnende projecten van de Daylight Award 2018 plaats in de jury: architect en partner Dirk Jan Postel (Kraaijvanger Architects) won in 2018 met Museum Voorlinden de award in de categorie >1000 m2. Paul Ketelaars (Vakwerk architecten) won in 2018 de Daylight Award met zijn woonhuis in Delft in de categorie <1000 m2. De jury wordt gecomplementeerd door Michiel van Raaij (hoofdredacteur van Architectenweb) en Roxan Roof (vertegenwoordiger van Lamilux, producent van innovatieve daglichtsystemen).