Selecteer een pagina

Nominaties

Met trots presenteert de Stichting Living Daylights de nominaties voor de Daylight Award 2014. De kwaliteitsprijs die de voorbeeldige en innovatieve toepassing van daglicht in gebouwen bekroont, heeft deze editie weer veel belangstelling getrokken. Niet minder dan tachtig gerealiseerde projecten zijn ingezonden. Dit onderstreept het belang van daglicht in gebouwen en geeft tevens aan hoe het onderwerp steeds meer leeft onder zowel opdrachtgevers, gebouwgebruikers als ontwerpers.


Alle ingezonden projecten zijn besproken en gewogen tijdens een uitgebreide juryzitting op 16 juni. Daarbij is onder meer gekeken naar de relatie tussen de functie van de projecten en de ingezette daglichtmiddelen. Ook is beoordeeld in welke mate de daglichtaspecten binnen de gebouwen bepalend zijn en of daarin een optimum is bereikt in verhouding tot de architectuur en het gebruik van kunstlicht. Een zware opgave, omdat veel inzendingen van hoge kwaliteit zijn en in aard en schaal zeer uiteenlopen. Na veel vergelijken, discussiëren en evalueren is de jury niettemin unaniem gekomen tot de volgende nominaties binnen de categorie utiliteitsbouw:

 

Rotterdam Centraal Station

Onderwijscentrum Erasmus MC

Erasmus Paviljoen

Het Nieuwe Rijksmuseum

Turnzaal Nieuw Welgelegen

 

De negentien projecten ingezonden binnen de categorie woningbouw stralen eveneens veel zorg, aandacht en vakmanschap uit. Daarbij is merkbaar ook veel aandacht besteed aan de toetreding en beleving van daglicht. Toch achten de juryleden de woningbouwprojecten niet innovatief genoeg voor een Daylight Award. Wel zullen zij binnen deze categorie een aantal eervolle vermeldingen toekennen.

 

Om het daglichtgebruik ter plekke te kunnen beleven en beoordelen, zal de jury de genomineerde projecten de komende weken bezoeken. De winnaar van de Daylight Award 2014 wordt bekend gemaakt bij de prijsuitreiking op 22 september tijdens het congres Licht 2014 in het World Forum Congresgebouw in Den Haag.