Selecteer een pagina

De Hoge Raad en 20*3 winnaars Daylight Award 2016

Voor de vijfde keer is de Daylight Award van de Stichting Living Daylights uitgereikt. De eer viel te beurt aan de Hoge Raad in Den Haag van Kaan Architecten en 20 x 3, een gerenoveerde woning in Zierikzee van Tim de Graag. De uitreiking vond plaats in de Daylight Hall van het International Tax Center (ITC) aan het Rapenburg in Leiden.

 

Categorie boven de 1.000 m2
De Hoge Raad in Den Haag van Kaan Architecten is een project met een rijk scala aan daglichtaspecten en slimme strategieën voor het kunstlicht. Daglicht en uitzicht spelen op alle verdiepingen een belangrijke rol. Op de begane grond verzorgt de volledig glazen straatgevel zowel het contact met de platanen op het Korte Voorhout als een open inkijk in het ontvangstgedeelte van het gebouw.

 

De kantoren zijn licht en ruim en de slimme gevels bieden een persoonlijk regelbaar klimaat door de ingebouwde ventilatiemogelijkheden via de metalen stijlen, door de tussenliggende lichtwering- en zonweringscreens en met de regelbare ledverlichting. Afzuiging is opgelost via een speciaal ontworpen ‘doolhof’ rondom de kozijnen van de toegangsdeuren.

 

De drie opvolgende atriums vormen telkens een centrum binnen het opgetilde kantoorgedeelte in het gebouw. Te beginnen met de rechthoekige wit-grijze natuurstenen patio van de raadsleden en vervolgens het warme wit-beige marmer met ronde hoeken in de centrale ruimte van het parket. Met als apotheose het stralend witte marmer in de hoge ontvangstruimte van de President en de Procureur-generaal.

 

Categorie onder de 1.000 m2
De gerenoveerde woning 20*3 in Zierikzee van de jonge architect Tim de Graag sleept de Daylight Award 2016 in de wacht in de categorie onder de 1.000 m2. De Graag heeft op zorgvuldige wijze de bestaande doorsnede zeer deskundig naar zijn hand gezet. Met een prachtig en subtiel doorzicht door de gehele lengte van het huis als resultaat.

Met slimme trapverbindingen naar de verschillende niveaus en met een centraal bovenlicht dat niet alleen zijn gedachte nuttige rol vervult, maar mede door de precies gekozen plaats, maten en verhoudingen ook architectonisch gezien bijzonder subtiele verschillen in licht en schaduw realiseert in het hart van de woning.